U bevindt zich hier: HomeHistorie naaimachine

Historie naaimachine

Historie van de naaimachine

De uitvinder van de eerste naaimachine voor thuisgebruik is Isaäc Merrit Singer.
Hij is geboren op 27 oktober 1811 in Pittsburg, New York. Hij komt uit een zeer arme, Duitse immigrantenfamilie. Singer was het achtste en ook het laatste kind van de familie Singer. 
Isaäc Singer zijn eerste baan was instrumentmaker en vervolgens was hij meubelmaker. Hij werd later zelfs acteur onder de toneelnaam Isaäc Merrit bij zijn eigen toneelgroep The Merrit Players. Na dit baantje werd hij circusdirecteur. Daarna werd hem een baantje aangeboden bij een fabriekje dat drukletters maakte. Isaäc Singer ontwierp tijdens zijn baan bij de drukletterfabriek een nieuw type lettersnijmachine. Het fabriekje wilde wel geld in het ontwerp steken. Hij vertrok daarna naar Boston, naar de werkplaats van C. Phelps. Hij voltooide daar zijn lettersnijmachine, maar het werd geen succes. 

De naaimachine van Singer

In die tijd werden er in de werkplaats van Phelps ook naaimachines gemaakt. Deze naaimachines waren alleen nog niet helemaal volmaakt. Singer bekeek de naaimachines en bedacht een bewegend schuitje. Hij vond de kromme naald ook erg onhandig en wilde dus een rechte naald. Hij had al gauw een schets gemaakt van zijn naaimachine. Hij had een horizontale tafel voor de stof, een verticale aandrukvoet om de stof in bedwang te houden. Natuurlijk zat ook zijn zelfbedachte rechte naald en een verticaal bewegende naaldhouder in de schets. 

Ook bedacht Singer een soort brug als frame voor de aandrukvoet en naaldhouder. Het schuitje onder de tafel bewoog heen en weer. De transporteur (verplaatst de stof) zat recht onder de aandrukvoet. 

Ene Zieber stak geld in het ontwerp, dat Singer in elf dagen bouwde. Dit was in september 1850. De eerste serie van deze naaimachine werd ‘Jenny Lind’ genoemd. Officieel heette deze machine ‘Singers Perpendicular Action Sewing Machine’, dit werd al gauw afgekort tot ‘Singer Sewing Machine’.
Singer leende in 1851 een paar honderd dollars bij zij vrienden en begon zo een firma: I.M. Singer & Co.

Daarna maakte Singer een machine die telkens steken kon maken zonder te stoppen. Dit was nog nooit eerder gelukt.